User Tools

Site Tools


handleidingen:korteinleiding

Korte Inleiding in Orion

Wat is Orion?

Orion is een systeem voor het bijhouden van studievoortgang. Het systeem is een aantal jaren geleden opgezet bij de Muziektechnologie-afdeling van de faculteit Kunst, Media en Technologie om alle verschillende (schaduw)administraties bij docenten en tutoren (studie-coördinatoren) te bundelen zodat er op elk moment een volledig overzicht van alle facetten van de staat van dienst van een student gegeven kan worden. Het systeem is vormgegeven door Gerard van Wolferen en Marc Groenewegen.

Op welke manier is Orion opgezet?

Het systeem Orion is opgezet vanuit een hiërarchische benadering van het systeem van vakken en lessen.

Vak

Het hoogste element in het systeem is een vak. Een vak is een verzamelterm voor lessen met een gezamelijk thema en specialisatie van (een deel van) een vakgebied. Een voorbeeld van een vak is Muziek-theoretische vaardigheden (MTV).

Het kan als onlogisch worden ervaren om een vak als hoogste element te kiezen in plaats van bijvoorbeeld een opleiding of specialisatierichting. Het blijkt echter regelmatig het geval te zijn dat een vak gedeeld wordt door een aantal opleidingen of specialisatierichtingen. Op een conservatorium moeten bijvoorbeeld alle studenten van alle opleidingen samen het vak Muziekgeschiedenis volgen. Meerdere studenten van meerdere opleidingen zitten dan bij elkaar in een les. Als deze les dan voor elke opleiding opnieuw aangemaakt zou moeten worden, werkt dit verwarring in de hand. Vandaar de keuze dat een vak hoger in het systeem staat en dan een vak door meerdere opleidingen gedeeld kan worden.

Aan een vak kan maar één docent worden verbonden. Deze docent is de eindverantwoordelijke docent voor dat vak. Deze docent is de enige persoon die dat vak als behaald kan aanmerken voor een student.

Per jaar wordt er een nieuwe instantie van een vak aangemaakt. Hierdoor is het mogelijk koppelingen te maken met vakken die nog wel bestonden in het vorig jaar, maar met ingang van het huidig collegejaar zijn komen te vervallen. Alle koppelingen aan een vak zijn dus ook alleen geldig in collegejaar waarvoor dat vak is aangemaakt.

Lesreeks

Omdat het kan voorkomen dat een vak door meerdere docenten wordt gegeven aan verschillende groepen, of dat een vak uit twee verschillende soorten lessen bestaat, is er een tussenlaag nodig die een reeks van lessen door een bepaalde docent omvat. Deze tussenlaag heet een lesreeks.

Aan elke lesreeks kan één docent worden gekoppeld. Deze docent is de persoon die alle lessen in deze lesreeks geeft. Per lesreeks kan een verschillend aantal lessen worden toegekend.

Een lesreeks kan apart worden aangemerkt als zijnde behaald door een student.

Per lesreeks kan worden aangegeven welke studenten bij deze les geacht worden te verschijnen. (zie ook aanwezigheidsverwachting)

Les

Een les is een onderdeel van een lesreeks. Een les bestaat in dit systeem omdat het systeem voorziet in functionaliteit waarin de aanwezigheid van een student bij deze les kan worden geregistreerd. Bovendien kunnen per les opdrachten worden uitgedeeld met behulp van het systeem (zie ook opdrachten).

Opleiding

Een opleiding bestaat uit de volledige verzameling met vakken die in die opleiding gegeven worden. De koppeling met deze vakken wordt ieder jaar opnieuw tot stand gebracht (zie ook Vak).

Trajecten

Een traject is het algemene of specifieke pad dat een student aflegt door een opleiding. Een traject maakt het mogelijk om afstudeerrichtingen in een opleiding te faciliteren. Waar een opleiding alle vakken bevat binnen de opleiding, bevat het traject alleen vakken die thuishoren in de specifieke specialisatie of afstudeerrichting. Bovendien kan een traject vakken uit meerdere jaren bevatten, waar een opleiding alleen per jaar aangepast kan worden. Op deze manier bevat een traject dus een stukje studie-geschiedenis van een student. Bovendien bevat een traject alle vakken die de student in het huidige curriculum moet gaan volgen.

Groepen

Een groep is een vastgelegde selectie van studenten. Deze selectie is volledig vrij en kan studenten van alle opleidingen uit alle jaren bevatten. Groepen kunnen onder andere worden gebruikt om meerdere studenten tegelijkertijd in te schrijven bij de aanwezigheidsverwachting van een lesreeks. (zie aanwezigheidsverwachting)

Aanwezigheidsverwachting

Aanwezigheidsverwachting is een lijst met studenten die ingeschreven staan om een bepaalde lesreeks bij te wonen. De aanwezigheidsverwachting kan worden ingesteld per groep, per individu, of een combinatie van deze twee.

De aanwezigheidsverwachting kan volledig onafhankelijk worden ingevuld. Het wordt hierdoor mogelijk om studenten in te schrijven bij lesreeksen van vakken die niet tot hun eigen opleiding behoren of die niet in hun eigen traject staan.

handleidingen/korteinleiding.txt · Last modified: 2008/06/09 09:15 (external edit)